Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2013

ΒΑΣΙΚΟ ΕΝΣΤΙΚΤΟ





 'Οχι,μην πάει στο μυαλό σου στην Σάρον Στόουν και τον Μάικλ Ντάγκλας στην ομώνυμη ταινία.Θα σου πω για αυτό το βασικό ένστικτο που δεν σε αφήνει να κλείσεις μάτι τα βράδια που παρακαλάς να ξαποστάσεις έστω και για λίγες ώρες για να μπορέσεις να αντέξεις την επόμενη ημέρα. Από τότε που έγινα μάνα τα βράδια μου δεν ξαναγύρισαν ποτέ στην αρχική τους κατάσταση. Aυτή του μονοκόματου ύπνου.

'Εμαθα να λειτουργώ ακόμη και άυπνη. Η αλήθεια είναι ότι τον ύπνο δεν τον κατέταξα ποτέ  σε περίοπτη θέση στις προτεραιότητές μου . Ποτέ δεν παραμυθιάστηκα ότι ο ύπνος συμβάλει στην καλή κατάσταση και ισορροπία του ανθρώπου γιατί από το σχολείο μπολιάστηκα ότι ο ύπνος κατά την μυθολογία είναι αδερφός με τον θάνατο.

Και λίγο αυτό, λίγο οι συνθήκες της ζωής μου , λίγο ο οργανισμός μου κατάφερα να τον χρησιμοποιώ κατά το δοκούν.
Μετά την ίωση που κατέβαλε τον μαγεμένο μου πρίγκιπα και ενώ τα πράγματα έδειχναν κάπως καλύτερα το Σάββατο άρχισε το ένστικτό μου να με μεταμορφώνει σε θηρίο στο κλουβί.Έχεις δέι φαντάζομαι πως κάνουν τα άγρια ζώα που είναι έγκλειστα στα κλουβιά τους τα οποία όσο άνετα και να είναι και προσπαθούν να μιμηθούν το φυσικό τους περιβάλλον παραμένουν κλουβιά.
Άρχισα λοιπόν να μπαινοβγαίνω στο δωμάτιο , να τον παρατηρώ , να προσπαθώ να αποκωδικοποιήσω τα στοιχεία που μου έδινε. Η αλήθεια είναι πως έχω γίνει εξαιρετικά καλή στο να μπορώ να τον διαβάζω. Μπορώ να μεταφράζω οποιαδήποτε γκριμάτσα, ματιά του, την κατάσταση του δέρματός του...Τόσα πολλά στοιχεία που κανένας άλλος δεν θα μπορούσε να μεταφράσει εκτός από εμένα και τον τώρα τελευταία τον πατέρα του που ευτυχώς έχει γίνει και αυτός αρκετά καλός στην διάγνωση.
Διάγνωση θα μου πεις. Διάγνωση κάνουν οι γιατροί! Ναι αυτό έχουμε γίνει !Και με πλήρη επίγνωση των λόγων μου πιστεύω ότι έχουμε γίνει πολύ καλύτεροι γιατροί από άλλους που το έχουν σπουδάσει. Για τους ειδικευόμενους ;Δεν το συζητώ! Λυπάμαι που το λέω αλλά υπολείπονται  γιατί αυτό που δεν έχουν είναι έναν ασθενή 24 ώρες το 24ωρο 365 ημέρες τον χρόνο και κάτι πολύ σημαντικό επίσης ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΓΑΛΜΕΝΟΣ ΑΠΟ ΤΑ ΣΠΛΑΧΝΑ ΤΟΥΣ.

Βασικό ένστικτο λοιπόν και συγκεντρώνω στοιχεία .Επικοινωνώ με γιατρούς, νοσηλευτές αλλά τα στοιχεία είναι διφορούμενα. Μπορεί μια νέα ίωση ή η προηγούμενη να μη έχει τελείως υποχωρήσει. Ακροαστικά δεν έχει,είναι καθαρός ,αερίζεται,το σύνηθες εξάνθημα που βγάζει δεν το έχει ...Εμένα όμως γιατί μου φαίνεται ότι κάτι συμβαίνει; Γιατί μπαινοβγαίνω στο δωμάτιο συνεχώς,γιατί δεν κοιμάμαι τα βράδυα αλλά στέκομαι εκεί να τον παρατηρώ σαν τον Πουαρώ που προσπαθεί να λύσει το μυστήριο  ;Κάτι συμβαίνει . Είμαστε σίγουροι. Τα αποδεικτικά όμως ανεπαρκή .Ο Οδυσσέας δεν μπορεί να ανοίξει τα μάτια του και φαίνεται να είναι πολύ κουρασμένος.''Το ένστικτό μου μου λέει ότι δεν είναι απλή ίωση. Να του κάνουμε μια CRP;''Και έτσι και έγινε.Το αποτέλεσμα είναι ότι το Οδυσσεάκι μας έχει ουρολοίμωξη! Αρχίσαμε αντιβίωση και σιγά,σιγά επανέρχεται.



Καταλήγω στο ότι η λογική υπολείπεται τόσο πολύ του ενστίκτου και ας βρίσκεται τοποθετημένη τόσο ψηλά στην συνείδησή μας. Η λογική είναι η μια όψη των πραγμάτων.
Αυτή που βάζει κάτω κιτάπια, στοιχεία , αποδείξεις, πειστήρια. Όσο λεπτή όμως και να κόψεις μια φέτα πάντα υπάρχουν δύο όψεις .

Η δεύτερη βρίσκεται καλά κρυμμένη μέσα μας και βγαίνει στην επιφάνεια όταν μπορέσουμε να ''δούμε''με το δεύτερο ζευγάρι μάτια που διαθέτουμε . Στο ζωικό βασίλειο τα ζώα δεν διαθέτουν λογική,δεν περιμένουν αποδείξεις  και εξετάσεις για να να τρέξουν να σωθούν,να επιτεθούν ,να σώσουν τα μικρά τους,να μετοικήσουν. Τον κίνδυνο τον μυρίζουν ,τον προαισθάνονται.
Είναι ένστικτο. Βασικό ένστικτο  που δυστυχώς ο άνθρωπος απέβαλε από πάνω του για να μπορέσει να ενθρονίσει τον εαυτό του στο θρόνο του ανώτερου όντος , να βαυκαλίζεται και να τονώνει τον υπέρμετρο εγωισμό του.
Βασικό ένστικτο και αυτή η βασανιστική φωνή που μου πιλατεύει το μυαλό όταν κάτι πηγαίνει στραβά ή δεν πηγαίνει όπως πρέπει. Μερικές φορές προσπαθώ να κλείσω τα αυτιά μου για να μην την ακούω. Πάντα όμως βρίσκει τρόπο να τρυπώσει και να με ταρακουνήσει.
Και εγώ εκεί . Πάντα εκεί . Έτοιμη να επιτεθώ σε ό ,τι απειλεί όσα ή όσους αγαπώ.
Το μόνο που χρειάζεται είναι ΝΑ ΒΛΕΠΕΙΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΚΟΥΣ ΜΕ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΑ ΣΟΥ.

2 σχόλια:

  1. Ρία μου, ναί. Έτσι είναι. Ποτέ πια δεν κοιμάσαι με τα δύο βλέφαρα κλειστά. Το ένα μάτι βλέπει πάντα το παιδί σου-τα παιδιά σου. Μου άρεσε πολύ το: "Όσο λεπτή όμως και να κόψεις μια φέτα πάντα υπάρχουν δύο όψεις ."
    Να του περάσουν όλα!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Το λέω με Ψυχή!!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. TO ΞΕΡΩ ΟΤΙ ΤΟ ΛΕΣ ΜΕ ΨΥΧΗ!ΚΑΙ ΣΕ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ.ΕΥΤΥΧΩΣ ΔΙΚΑΙΩΘΗΚΑ ΚΑΙ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΩ ΓΙΑ ΛΙΓΟ ΝΑ ΞΑΠΟΣΤΑΣΩ ΚΑΙ ΝΑ ΑΝΑΣΥΝΤΑΧΘΩ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή