Σάββατο 8 Φεβρουαρίου 2014

ΑΥΛΑΙΑ ΚΑΙ ΦΥΓΑΜΕ...





Στο δωμάτιο του Οδυσσέα όλα βρίσκουν την κατάλληλη θέση ,όλα φυσάνε ελεύθερα και όταν ο ήλιος επιτείνει το φως της ημέρας τότε η ελπίδα που έχει τρυπώσει μέσα και κάθεται σιωπηλή στην θέση της ,τότε αρχίζει να κελαιδάει.
Τα παντζούρια δεν κατεβαίνουν ποτέ .Δεν μου αρέσουν τα σφαλιστά παράθυρα γιατί μου δημιουργούν την αίσθηση της ανασφάλειας και του φόβου και εγώ δεν θέλω να φοβάμαι. Θέλω ανοιχτά παράθυρα ,να βλέπω την νύχτα που πέφτει και την ημέρα που ανατέλλει. Θέλω το αύριο να χτυπάει με θράσος το παράθυρό μου για να του ανοίξω και να έχω την πολυτέλεια να αισθάνομαι ευλογημένη που μπορώ να το ζήσω.
Κάθομαι και τον παρατηρώ  .Είναι μερικοί άνθρωποι στην ζωή που δεν τους πιάνει το μάτι σου. Άνθρωποι αθόρυβοι , φαινομενικά λιγότερο ικανοί, προικισμένοι ή ταλαντούχοι αλλά ουσιαστικά είναι γεννημένοι πρωταγωνιστές. Είναι τόσο έντονοι που μπορείς να καταλάβεις την προσωπικότητά τους από την ένταση που δίνουν την παράστασή τους, από την δύναμη και την λάμψη στα μάτια τους ,από το πείσμα τους να κλείσουν εκείνοι την αυλαία.

Το θέατρο, όπως και η ζωή πλάθει ανθρώπους ,δημιουργεί ήθος  και όταν μπορέσει κάποιος να αντιληφθεί αυτό το γεγονός τότε γίνεται μέρος της παράστασης  .Χάνεσαι τόσο στην μαγεία αυτή που οτιδήποτε λιγότερο περνάει στα ανούσιά σου,σε αυτά που απλά υπάρχουν .
Οι λέξεις μηδενίζουν την έννοιά τους , τα βαρύγδουπα νοήματα  κρύβονται μέσα στην πολυπλοκότητά τους . Η λέξη ''ζωή' 'είναι αυτή που ενθρονίζεται με μεγαλοπρέπεια στην καρδιά μας και δημιουργεί δικό της πολίτευμα στο σπίτι μας . Η ''ζωή'' φυσάει στο δωμάτιο του Οδυσσέα , όσο και να σου φανεί παράξενο. Είναι εκεί που  μπορεί να βρίσκει το πραγματικό της όνομα και μεγαλείο.
 Η ζωή αγαπάει την απλοχεριά,την απλότητα και περιφρονεί την ιδιοκτησία . Όλα τα βάζουμε ρεφενέ...αγάπη,χαρά ,συντροφιά,γέλιο,κλάμα...όλα ρεφενέ σου λέω. Μόνο έτσι έχει η ζωή το νόημα που της αξίζει. Η ζωή αγαπάει την αυθεντικότητα και και μπορεί και βλέπει μέσα από τα προσωπεία .Καταργεί ,αναιρεί ,αποκαθηλώνει, ξηλώνει ,απογυμνώνει αλλά και αγαπάει, φροντίζει ,παλεύει ,απολαμβάνει ,ευλογεί.
Ο,τι δύσκολο ,οδυνηρό και δυσβάσταχτο μου έχει επιφυλάξει η ζωή μέχρι σήμερα ήταν αυτό που με καθόρισε ουσιαστικά και που αν κάτσω και το καλοσκεφτώ μου χάρισε μυστικά πολύτιμα ώστε να μπορώ να την σέβομαι και να την απολαμβάνω. Τελικά ίσως  αυτό κρίνει και την επιτυχία της παράστασης του κάθε ένα από εμάς.Πόσο την έζησες στο πετσί σου και σε πόσους έμεινε αλησμόνητη!
Τόσο η παράσταση όσο και εσύ...




2 σχόλια:

  1. Η ζωή είναι φτιαγμένη για τους Πρωταγωνιστές. Οι Πρωταγωνιστές της Καρδιάς μας θέλουν ανοιχτά τα παράθυρα, κι επίσης, το Φως υποκλίνεται απέναντι στα μάτια τους τα φωτεινά.. Σε φιλώ. Αγαπώ πολύ τα ανοιχτά παράθυρα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. καλημέρα!
    πέρασα............
    κι έμεινα στη φράση:..όλα ρεφενέ σου λέω.
    φιλιά!

    ΑπάντησηΔιαγραφή