Κυριακή 20 Ιουλίου 2014

VIVA LA REVOLUTION ;









ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ







 Έχεις σκεφτεί ποτέ τι σημαίνει επανάσταση για εσένα; Πόσες επαναστάσεις σε έχει αξιώσει η ψυχή σου να κάνεις σε αυτό σου το ταξίδι;  Γιατί οι μεγάλες επαναστάσεις στήνονται από την ψυχή ,από μία πρώτη  σπίθα που φωλιάζει δειλά μέσα της μέχρι να εκτοξευθεί στην καρδιά και να την κάνει πρωτοστάτη. Το σημείο εκκίνησης στις'' μικρές ''ή τις ''μεγάλες ''επαναστάσεις , η αφετηρία δεν μπορεί να είναι ποτέ το μυαλό γιατί το μυαλό και η λογική σε προτρέπουν στο προσωπικό συμφέρον ή όφελος .Το μυαλό  μπορεί μόνο να χαράζει στρατηγικές .Προσηλώνεται στην νίκη  και έχει στόχο μόνο αυτήν ,την ικανοποίηση ότι επιτεύχθηκε ο στόχος.
Επανάσταση σημαίνει ξεβόλεμα  , ανατροπή των δεδομένων και ικανότητα να μπορείς να ξανασταθείς όρθιος .Επανάσταση σημαίνει να μπορείς να πηγαίνεις κόντρα στα δεδομένα και στα προγνωστικά ,να μην σου καίγεται καρφί για την νίκη ή την ήττα ,να φοράς το άρωμα το αγώνα κατάσαρκα και να συγχρωτίζεσαι με την ελπίδα.
Σε πόσες από αυτές τις δήθεν επαναστάσεις τα μέσα αγιάζουν τον σκοπό και όχι το αντίθετο; Πόσοι από τους επαναστάτες με αιτία μπορούν να ξεβολέψουν τον εαυτό τους στην καθημερινότητά τους; να επωμιστούν το βάρος ή τις συνέπειες των πράξεων και των αποφάσεών τους και να συνεχίζουν να ζούνε  χωρίς κατάθλιψη και να στήσουν νέο σκηνικό στην ζωή τους.
Ξέρεις τι είναι για εμένα επανάσταση;

Να αποφασίσω να φροντίζω με μεγάλη επιδεξιότητα ένα παιδί  που δεν μπορεί να μου δώσει την αυτοικανοποίηση ή επιβεβαίωση ότι είμαι άξια. Δεν θα υπερηφανευτώ ποτέ για τους βαθμούς του ,για την εισαγωγή του στο πανεπιστήμιο, για την δουλειά του, για την οικογένειά του, δεν θα το συγκρίνω ποτέ με άλλες μαμάδες .Μου είναι τόσο ανούσια όλα αυτά! Και ευτυχώς έχω απαλλάξει και τα υπόλοιπα παιδιά μου από την δυστυχία να καρπώνομαι εγώ τα εύσημα. Όταν ο γονιός χρειάζεται το παιδί του για να αυτοπροσδιοριστεί και να καταξιωθεί , όταν το κυκλοφορεί όπως την αρκούδα ο αρκουδιάρης με στόχο την επίδειξη , όταν η προσφορά προς το παιδί του στρέφεται γύρω από τα υλικά που μπορεί να του παρέχει τότε το καθεστώς της δυστυχίας έχει εγκατασταθεί μόνιμα.

 


Έχουμε μάθει να φωνάζουμε ,να διαμαρτυρόμαστε ,να ''αγωνιζόμαστε'' από τον καναπέ μας Έχουμε μάθει να ''βοηθάμε ''από τον καναπέ μας και να έχουμε την ψευδαίσθηση ότι προσφέρουμε και ότι θα αλλάξουμε τον κόσμο. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη αυταπάτη από αυτό γιατί για να αλλάξεις τον κόσμο πρέπει πρώτα να αλλάξεις ΕΣΥ ο ίδιος ενώ ΕΣΥ πιστεύεις ότι είσαι ο...εντάξει ,φιλάνθρωπος ,αλτρουιστής ,βοηθός των αναξιοπαθούντων...και όλα αυτά που πιστεύεις για τον εαυτό σου! Πιστεύεις ότι βοηθάς με το να χρηματοδοτείς ....Αλήθεια πόσο μπορείς να αισθάνεσαι ήσυχος με την μηνιαία σου συνδρομή σε διεθνής οργανισμούς και την στήριξη παιδιών του τρίτου κόσμου για παράδειγμα όταν τα παιδιά στην δική σου χώρα υποφέρουν! Πόσο επαναστάτη σε κάνει το χρήμα ,γενικότερα ,να αισθάνεσαι όταν ξέρεις ότι υπάρχουν εγκαταλελειμένα παιδιά στα νοσοκομεία, σε ιδρύματα που δεν χρειάζονται την οικονομική σου συνδρομή αλλά λίγο από τον ελεύθερο σου χρόνο ίσως ,μια αγκαλιά ,ένα χάδι ,ένα παραμύθι ...Πόσο εύκολο σου είναι να μην κρυφτείς πίσω από μια επιταγή και να στηρίξεις ηθικά και πρακτικά τους ανθρώπους που χρειάζονται την βοήθειά σου .Όποιος θέλει να είναι επαναστάτης σε οποιοδήποτε τομέα την επανάσταση την φέρνει πρώτα στην καρδιά του ,στο σπίτι του και μετά απαιτεί από την κοινωνία να αλλάξει .Ο επαναστάτης αποτελεί εκείνος πρώτος το παράδειγμα ,αφιερώνει εκείνος πρώτος χρόνο στην επανάστασή του όχι με λόγια μεγάλα και βαρύγδουπα αλλά με πράξεις ψυχής .
Επειδή λοιπόν τον τελευταίο καιρό έχω καταλάβει ότι οι μεγάλες επαναστάσεις γίνονται σταθερά ,αθόρυβα και κρύβονται επιμελώς στην αφάνεια τους  ,επειδή έχω βαρεθεί να ακούω μόνο κριτικές και φωνές χωρίς να έχουν κάτι ουσιαστικό στο ενεργητικό τους, επειδή βλέπω ανθρώπους που τους αρκεί να κατατάσσουν τον εαυτό τους στους επαναστάτες και στους ανθρωπιστές μόνο και μόνο μέσα από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης...θα σου πω αυτό
Όταν καταφέρεις να εκπαιδεύσεις τον εαυτό σου να μην αποστρέφει το βλέμμα του όταν βλέπει άνθρωπο με πρόβλημα υγείας , όταν μπορέσεις να θυσιάσεις λίγο από τον προσωπικό ελεύθερο χρόνο σου μακρυά από τον εαυτό σου ,τον καφέ σου και την βόλτα στα μαγαζιά ,όταν μπορέσεις να κουβαλήσεις την θάλασσα σε κάποιον που δεν μπορεί να την φτάσει ,όταν κατεβάσεις ένα αστέρι από τον ουρανό και το χαρίσεις σε αυτόν που έχει σκοτάδια στην ζωή του , όταν σταματήσεις να αισθάνεσαι σημαντικός μόνο και μόνο επειδή φωνάζεις για τα δικαιώματα άλλων ή για τα συμβόλαια ανθρωπιάς που υπογράφεις με οργανισμούς ...ίσως τότε να καταλάβεις ότι η επανάσταση και η θυσία είναι συνώνυμα ουσιαστικά και θα συμπληρώσω αυτό που πάντα λέω ''ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΘΥΣΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΑΥΤΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΕΝΑ ...ΤΙΠΟΤΑ ...'' ΤΟ ΙΔΙΟ ΚΑΙ ΟΙ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΕΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΕΙΣ!''

 



 

2 σχόλια:

  1. Θα συμφωνήσω με τα λόγια σου. Για μένα επανάσταση είναι το να καταφέρουμε ν' αλλάξουμε τον εαυτό μας. Έπειτα, θ' αλλάξουμε σιγά σιγά και τον κόσμο...
    Χαίρομαι που μπήκα στην 'Τρυφερόπιτά" σου! Κόβω κομμάτι και... προσθέτω στο blogroll μου για να βρίσκω τα άρθρα σου.
    Καλώς βρεθήκαμε!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η ΤΡΥΦΕΡΟΠΙΤΑ δημιουργήθηκε για ένα πολύ σημαντικό πρόσωπο της ζωής μου. Για μία από τις επτά καρδιές μου .Όλα της τα κομμάτια είναι σκέψεις που κάνει η ψυχή και αποτυπώνονται άτσαλα στο χαρτί σε μία προσπάθειά μου να μην ξεχάσω αυτές τις σκέψεις ποτέ .
      Καλώς ήρθες λοιπόν στην ΤΡΥΦΕΡΟΠΙΤΑ και καλώς βρεθήκαμε έστω και διαδικτυακά.

      Διαγραφή