Τρίτη 4 Φεβρουαρίου 2014

ΑΦΟΥ ΕΧΕΙΣ ΦΤΕΡΑ...

Πλησιάζουν 18 χρόνια από τότε που για πρώτη φορά η λέξη ''μαμά'' ήταν το όνομά μου. Δεν θα ξεχάσω ποτέ ...την πρώτη φορά...Όχι γιατί οι υπόλοιπες δεν με μάγεψαν , με συγκίνησαν, με έκαναν να κλάψω αλλά γιατί η πρώτη φορά σου αφήνει μια γεύση απροσδιόριστη στο στόμα και ένα πετάρισμα στην καρδιά σου.
 Η πρώτη φορά πάντα σε αλλάζει ,σε εξελίσσει σε κάτι παραπάνω.

O Γιάννης περνάει τα ζόρια του. Τελευταία τάξη του Λυκείου , αγωνία για τις εξετάσεις ,για επαγγελματική αποκατάσταση , για το μέλλον. Ένα βήμα πριν την τυπική του ανεξαρτησία γιατί ουσιαστικά τον έχω εκπαιδεύσει να στέκεται ανεξάρτητος από πολύ μικρή ηλικία. Ήταν πολύ σημαντικός στόχος αυτός για εμένα και πολύ σημαντική κατάκτηση για εκείνον.

Όταν μπορείς να είσαι ανεξάρτητος , πατάς γερά στα πόδια σου, στις δυνάμεις σου, μαθαίνεις ίσως και να ελίσσεσαι  στην ζωή και σε αυτά που σε προλαβαίνουν αναπάντεχα στο πέταγμά σου. Η ζωή θέλει φτερά για να είναι συγκλονιστική και κανένας δεν πέταξε ποτέ με φτερά άλλου , με δανεικά . Θέλει τα δικά της για να είναι πολύτιμη και σημασία δεν έχει το μέγεθος ή το είδος των φτερών αλλά το να είναι δικά σου.

 Η θέα είναι τόσο όμορφη από ψηλά που σου ξεδιπλώνει το μυστικό του να είσαι περαστικός ,να απολαμβανεις το ΤΩΡΑ, ΤΗΝ ΣΤΙΓΜΗ ,ΤΗΝ ΠΤΗΣΗ σου.





Πόσα πράγματα προσπαθώ να του πώ ! Ξέρεις, από αυτές τις συμβουλές που η πείρα σου ψιθυρίζει στο αυτί . Σιωπώ! γιατί ξέρω ότι τα μάτια τα νεανικά έχουν και πρέπει να έχουν διαφορετική θέα.
''Να έχεις σταθερές αξίες για πυξίδα στο ταξίδι σου και την σοφία να ιχνηλατείς νέους δρόμους για να φτάσεις στον προορισμό σου. Η ζωή δεν είναι μονόδρομος . Για την ακρίβεια ζωή είναι όλοι αυτοί οι μικροί δρόμοι που επιλέγεις να βαδίζεις ή που αναγκάζεσαι να βαδίζεις . Και εκεί είναι το μυστικό που οι άνθρωποι ανακαλύπτουν  όταν θέλουν  να καταφέρουν να φτάσουν στον προορισμό τους.

  Κοίτα , κοίτα τα αξιαγάπητα αιλουροειδή ! Έχουν σώμα ευλύγιστο και ευκίνητο , μάτια μεγάλα και ζωηρά ,ικανά να βλέπουν καλύτερα από τα άλλα ζώα. Έτσι και Εσύ . Η ευλυγισία  αλλά και η ευελιξία είναι αρετές πολύτιμες , συντρόφισσες  πιστές στα ταξίδια σου . Η ζωή αγαπάει την προσαρμογή .
Πρέπει να έχεις την σοφία να καταλάβεις πότε πρέπει να προσαρμοστείς και το ταλέντο να φτιάξεις με τα νέα υλικά και σύνεργα μία γεμάτη για εσένα πραγματικότητα.''
Προσπαθώ να κρατάω μία ουδέτερη στάση και να τον ενθαρρύνω να σκέφτεται πάντα ότι οι καταστάσεις όπως και τα αντικείμενα έχουν διαστάσεις που για να τις δεις πρέπει να εναλλάσεις την οπτική σου. Ακούω πολλούς γνωστούς μου που περιφέρονται με την κλασσική ατάκα ''Και που θα σπουδάσει, θα βρει δουλειά;'' Δεν μπορώ να δεχτώ αυτή την νοοτροπία του μηδενισμού.
 Όποιος ασπάζεται το μηδέν το μόνο που καταφέρνει είναι να χορεύει στον κύκλο του μέσα. Τα ομορφότερα πράγματα στην ζωή δεν έχουν αντίκρυσμα .Απλά τα ζεις ,τα απολαμβάνεις.Το μυστικό βρίσκεται στο να ξετρυπώνεις εναλλακτικές όταν κάτι δεν σου πηγαίνει όπως θα ήθελες και πολλές φορές στην πορεία ανακαλύπτεις ότι τα βήματά σου σε οδηγούν προς την σωστή κατεύθυνση όπως τα βήματα ενός χορού που ξέρεις καλά και δεν χρειάζεται να σκέφτεσαι απλά αφήνεσαι να σε παρασύρει και να τον απολαύσεις.

Ο λαός μας πολύ σωστά λέει ότι όταν κλείνει μια πόρτα ανοίγει ένα παράθυρο . Πόση σοφία κρύβει  αυτό μέσα στην απλότητά του και πόσο διάπλατα ανοιχτά  πρέπει να κρατάς το μυαλό σου και τα μάτια σου  ,την ψυχή σου έτοιμη, τα φτερά κολλημένα στους ώμους σου για να χωρέσεις  αυτό το παράθυρο στην ζωή σου και να σε χωρέσει η θέα του.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου